Våra räkor
Naturens spel
Räkor blir cirka 5-6 år gamla och det är vid den åldern de fångas in. Den långsamma tillväxten i stabilt, kallt vatten ger köttet en fast och fin konsistens. Räkor lever vilt, det finns därför ingen garanti för hur mycket räkor som finns i havet, eller för att de befinner sig på samma plats som där man fångade dem sist. Vid temperaturförändringar, som vår planet är extra utsatt för idag, kan räkornas utbredning minska och de kan vilja flytta till kallare områden. Eftersom räkor lever i samexistens med tusentals andra arter pågår det hela tiden ett spel i naturen. Exempelvis kan mycket torsk i havet innebära att räkbeståndet minskar, då torsk livnär sig på bland annat räkor.
Räkorna i våra sallader hämtas från flera områden, bl.a. Grönlands nordvästra kust, Kanadas östkust, USAs nordvästkust samt den norska kusten.
Fångas med trål
I Norge och på Grönland fångar man räkor under hela året, men i resten av världen sker det stora fisket av kallvattenräkor i perioden mellan maj och september. Verktyget som används är trålar. Fisket sker både från kustfartyg och stora havsgående fartyg. De största fiskefartygen fungerar nästan som flytande fabriker, där räkorna både kokas, fryses ned, packas och lagras ombord. De kustnära trålarna levererar dagligen sin fångst till land, där den kokas, skalas och fryses in.
Hållbart fiske
Vi vill bidra till ett mer hållbart lantbruk, fiske och god djurvälfärd och säkerställer därför att den marina råvaran vi använder till våra produkter alltid är grönlistad eller MSC-certifierad. Vidare vill vi skapa oss en fördjupad insikt i hur fisket, hanteringen och den totala värdekedjan fungerar. Vi har under 2024 MSC-certifierat vår fabrik i Albyberg som hanterar och tillverkar alla våra marina sallader. Fabriken har genomfört en godkänd MSC-revision och kan därmed stolt visa upp att vi gör vårt för att bidra till ett hållbart fiske.
Låg fetthalt och proteinrik
Räkor innehåller lite fett och kolhydrater, men är däremot rika på protein, som bygger och underhåller alla kroppens celler. Räkor är även en bra källa till B12 och innehåller också en hel del A, E och D- vitaminer.