Vår potatis

Kvalitetspotatis från Gotland. Odlad i näringsrik jord.

I över 25 år har färsk delikatesspotatis från flera gotländska odlingar funnit vägen till Rydbergs potatissallader. Tack vare våra odlares gedigna erfarenhet och kunskap hoppas vi kunna få fortsätta med detta under en lång tid framöver.

 

Annabelles väg till vår sallad

Annabelle har odlats på Gotland sedan 2001 då Foodmark utförde de första provodlingarna. I början var de holländska förädlarna och sortföreträdarna på besök regelbundet för att se hur odlingarna lyckades och för att kunna rekommendera rätt nivå på näringstillförsel. De hade vid den tidpunkten ingen försäljning till andra salladstillverkare så de följde försöken med intresse och såg potentialen i de gotländska jordarna.
Annabelles föräldrar heter Mona-Lisa och Nicola vilka båda är sorter som också har fina egenskaper. Då all odling av Foodmarks potatis sker på Gotland, där vi även har vår fabrik som tillverkar vår potatissallad, blir avståndet från jord till färdig produkt kort. Mer än hälften av potatisen odlas inom en 30 kilometersradie från fabriken.

Egna kontraktsodlare

Foodmark har odlingskontrakt med 11 potatisodlare och 4 rödbetsodlare, varav flertalet har haft avtal med Foodmark i mer än tio år. Ett par av dessa har odlat till vår potatissalladsproduktion i generationer – vilket säger något om både kontinuitet och erfarenhet!

Gotland är känt för mycket, men kanske mest för sina många soltimmar. För turister är det en bra ingrediens för en lyckad semester men för en potatisodlare kan sol och värme innebära en mycket klen skörd.
Som tur är så kan alla kontraktsodlingar bevattnas från anlagda dammar runtom på ön. Dammarna fylls på under höst och vinter med regn eller smältvatten, för att sedan kunna göra nytta i odlingarna. Vattnet är livsviktigt för en bra skörd men lika viktigt för att uppnå önskad kvalitet. Utan vatten kan inte växten tillgodogöra sig näringen som finns i matjorden och med ojämn näringstillförsel försämras den viktiga kokkvaliteten.

En mix av kryddor, majonnäs och delikatesspotatis

Annabelle är en så kallad delikatesspotatis som i huvudsak har sin marknad på restaurang eller bland specialsorterna i en välsorterad butik. De flesta tillverkare av potatissallad väljer en billigare sort det är ju trots allt mycket potatis i en burk sallad och smaken försvinner delvis bland kryddor och majonnäs. Foodmark har resonerat lite annorlunda och menar att utan en smakrik potatis kan man inte åstadkomma den godaste salladen. Det är mixen av kryddor, majonnäs och Annabelle som ger den unika helhetsupplevelsen.

Vann över klassikerna

Alla som rest runt på Gotland vet att det finns små gårdsbutiker utspridda på ön. Väldigt många tillhandahåller potatis och då gärna välkända sorter som Bintje eller King Edward. En av ägarna till en gårdsbutik berättade om en kund, en äldre man, som regelbundet köpte en säck Bintje och var väldigt nöjd. En dag fick han med sig en påse Annabelle gratis som han med viss skepsis tog emot och tackade för. Den här mannen och hans hustru kom som vanligt tillbaka till gårdsbutiken några veckor senare och istället för den vanliga påsen med Bintje var det nu Annabelle som skulle köpas och är det än idag. Ett något högre pris, men som mannen sa, ”smakar det så kostar det”.

Från frö till succé

Vår miljö- och odlingsansvarige på Foodmark har haft förmånen att besöka forskningsstationen i Metslawier i Holland där Annabelle först såg dagens ljus. Varje år försöker förädlare och forskare hitta nya sorter som har bättre egenskaper än tidigare och därmed kan erövra marknaden. Från första lilla plantan till en etablerad sort tar det omkring tio år innan det finns ett säljbart utsäde. Det finns många fallgropar längs vägen, men i detta fall blev sorten en succé som nått marknader över hela världen till och med på “kalkstensHawaii”!

Gotlands klimat – perfekt för odling

Foodmarks odlingsrådgivare besöker alla odlare regelbundet och besiktar grödan. Det krävs både timing, fingertoppskänsla och erfarenhet för att sätta in rätt åtgärd vid rätt tillfälle. All potatis har många fiender bland ogräs och svampar men Gotlands särskilda sommarklimat är till stor nytta i det fallet. En särskilt besvärlig fiende heter bladmögel och den svampen utvecklas bäst då det är fuktigt och varmt. Med den gotländska vinden och framförallt bristen på nederbörd har vi sällan några besvärliga angrepp.

En storsäljare

Vår potatissallad finns i konsumentförpackningar om 200 g, 350 g, 400 g, 750 g och 800 g. Potatissalladen säljs även till storkök och servicehandeln och då i hinkar om 2,5 kg, 5 kg och 10 kg. Potatissallad är en älskvärd produkt och ett måste till sommarens grillkvällar. Årligen tillverkas över 5 000 ton potatissallad allt i vår fabrik i Klintehamn på Gotland.

Vegansk potatissallad

Vi vill att alla ska kunna äta och njuta av våra såser och sallader, därför erbjuder vi även en potatissallad utan ägg och mejeriprodukter; Rydbergs veganska potatissallad.
Klassisk smak helt vegansk, helt enkelt.